speech writing services writing paragraphs and essays english writing paper romeo and juliet essay child development case study

Mail till SVT Agenda. Varför ställde ni frågan “Hur många invandrare tål Sverige” i partidebatten igår?

Detta skickade jag ikväll till agenda@svt.se med anledning av gårdagens partidebatt.

——-

Hej Agenda,

Jag undrar varför ni valde att formulera frågan “Hur många invandrare tål Sverige?” i partidebatten på det sätt ni gjorde igår? Formuleringen är otroligt insinuerade och utgår ifrån en rent ut sagt rasistisk världsbild i det att den utmålar invandrare som grupp (och där med invandring som fenomen) som ett givet problem – I tillräckligt stor mängd är invandrare skadliga för samhället.

Det är väldigt svårt att bemöta frågan utan att först bekräfta denna problemformulering, vilket resulterade i att ni väldigt tydligt bara genom att ställa frågan i stort sett bekräftade Sverigedemokraternas diskurs och rasistiska världsbild. Det enda som går att göra är att diskutera frågan i sig eller att ignorera den.

Jag förstår inte hur man kan se frågeställningen på något annat sätt?

Insåg ni inte att ni i stort sett gav Sverigedemokraterna öppet mål när ni i praktiken lät dem formulera ingångsfrågan i en så känslig fråga som invandringspolitik? Det är inte ett parti som alla andra med åsikter som alla andra. Om ni tvekar på det så kan ni väl läsa några inlägg på http://interasistmen.se/

Jag förstår helt att ni kanske hade det som en debatteknisk ingång att ställa provocerande frågor utifrån vissa särskilda partiers synpunkter, typ “Fredrik Reinfeldt, har inte vinsten i välfärden gått för långt?” men jag tycker att det borde vara uppenbart att det ingår i ert publicistiska uppdrag att inte dra detta till att uppmuntra och spegla rent rasistiska frågeställningar. Att konstatera att invandrare i tillräckligt stor mängd per se är ett problem är extremt generaliserande, förenklande, osant och ja, faktiskt rasistiskt. För inte skulle man höra någon ställa frågan i en direktsänd partiledardebatt, “Hur många sjukpensionärer/ensamstående morsor/IV-studenter tål Sverige”

Jag hoppas verkligen att ni kommer att gå ut med en ursäkt och att ni tar er en rejäl funderare till nästa gång.

, , , ,

No comments yet.

Leave a Reply